Nosework, grund

Nosework, grund

Nosework är en ny och spännande hundsport som kom till Sverige från USA. Sporten är mycket populär det är en rolig aktivitet som passar alla hundar och förare, från valpar till äldre hundar och från unga till gamla människor. Hundarna älskar nosework eftersom de får jobba med nosen, då luktsinnet är deras främsta sinne. Hunden har en fenomenal nos och söker med perfekt precision. Det är också en sport där det är hunden som kan allt och som förare måste man lita på och stödja hunden.

I Nosework arbetar hunden i olika typer av miljöer där den ska leta efter ett specifikt doftämne. Det likar det som tullens specialsökhundar gör när de letar narkotika. I Nosework lär sig hunden att leta efter dofthydralaterna eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Det går både att tävla och att använda nosework till en bra och rolig aktivering som hundarna mår bra av. Man utvecklar det till den nivå som man passar det egna ekipaget.

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nosework, NW1, NW2 och NW3. I varje klass tillkommer en ny doft. Varje klass är indelad i fyra olika moment, behållarsök, innomhussök, utomhussök och fordonssök. Innan man får börja tävla måste man göra ett doftprov på varje ny doft som tillkommer. När man fått godkänt doftprov får man tävla,

Kursens mål

Målet med nybörjarkursen är att lägga en bra grund för egen träning samt att ge de verktyg som behövs för att träna nosework hemma. Kursen börjar med att lära hunden den doft som hunden ska börja leta efter, eukalyptus. Efter kursen och egen träning kan man göra ett doftprov för att sedan få tävla i NW1